Khamis, 2 Ogos 2012

KL-SELANGOR Port Memancing Free

Post kali ni aku nak story sikit mengenai tempat-tempat memancing @ casting secara percuma yang ada disekitar Lembah Klang...tak kira la air masin atau air tawar, yang penting boleh mancing pree...kot korang nak bertapa 2 hari 3 malam kat sana pun tak ada sapa nak marah....kehkehkeh....

1) Empangan Batu, Ulu Yam














Spesis Standard: Toman, Tilapia, Selat, Tongsan, Rohu, Ketutu, Keli, Kaloi
Spesis Luar Biasa: Arapaima, Pari Air Tawar
Port Menyengat: Kawasan beting pasir & kawasan parking pokok kelapa
Lain-Lain: Waktu malam tak ramai yang mengeport kat sini, kalau nak turun jugak elok datang dalam 5-6 orang...lagi ramai lagi selamat dan jangan lupa bawak segala senjata yang ada (pisau rambo, parang, keris, cangkul...) sebab kawasan agak panasssss....



2) Tasek Pandan Perdana













Spesis Standard: Patin, Keli, Toman
Spesis Luar Biasa: Arapaima (dulu ada orang lepas 2 ekor kat sini....strike 1 ekor, tinggal lah lagi sekor....)
Lain-Lain: Malam nak layan kat sini pun ok...kat pondok memancing tu memang 24 jam ada orang...ahli-ahli Kelab Pancing Tmn. Tasek Pdn. Perdana le tu....


3) Empangan Semenyih













Spesis: Toman, Belida, Kaloi, Keli
Lain-Lain: Sri Bayu antara kolam berbayar yang terdekat dengan port ni...jadik, kalau dah sehari semalam membangau kat sini elok le kalau korang cuba memancing kat kolam berbayar pulak...ngehehe....


4) Sungai Kelang













Spesis: Tilapia, Keli, Lampam
Lain-Lain: Port sekadar nak lepas gian je nih....


5) Tasek Metropolitan, Kepong












Spesis: Toman, Tilapia, Keli
Lain-Lain: Yang nak carik tilapia elok sangat la berkunjung kat sini....beso-beso tilapia dia, guna umpan roti jerk. Masih ramai yang tak tau Tasek Metropolitan ni bukan kawasan larangan memancing, tapi siang dari 7am hingga 7pm je...malam pintu pagar ditutup...


6) Tasek Prima, Puchong












Spesis: Toman, Peacock Bass
Lain-Lain: Besar gak tasek nih....kalau tak nak main tepi buleh sewa bot kat sana....memang best la kalau nak layan casting. Dengar-dengar cerita Arapaima pun ada kat tasek nih....



7) Lombong Sekitar Putra Perdana











Spesis: Toman, Keli, Tilapia, Patin
Lain-Lain: Kalau nak layan toman, amalan sport fishing (Catch & Release) adalah yang terbaik kat sini sebab toman dah memang terasa sangat berkurangan kat lombong-lombong sekitar Putra Perdana....aicehhhhh.....


8) Lombong & Tasek Sekitar Cyberjaya














Spesis: Toman
Lain-Lain: Tak berapa pasti spesis lain yang menghuni disini....asyik layan toman jer...hadoiiiiiiii......


9) Tasek Permaisuri, Cheras














Spesis: Rohu, Belida, Selat, Keli, Tilapia, Patin
Lain-Lain: Sebenarnya port ni adalah kawasan larangan memancing....waktu yang paling ideal kalau nak redah adalah dari 10 malam hingga 7 pagi (time tu DBKL tengah syok tido...kadang-kadang je diorang ronda)....biasa kalau turun tu memang ramai kaki-kaki mancing yang ada kat sana, jadik kalau kantoi ke, kene cekup ke...ada jugak teman....kehkehkeh....


10) Tasek Titiwangsa












Spesis: Toman, Rohu, Belida, Keli, Tilapia, Patin
Lain-Lain: Situasi sama seperti di Tasek Permaisuri...cuma disini keadaan kadangkala lebih ektrem sikit sebab DBKL selalu ronda naik kuda.....port cantek memang bayak halangan dan dugaan....


11) Empangan Kuala Kubu Baru 












  
Spesis: Toman, Keli, Tengas, Patin
Lain-Lain: Selain layan ikan....layan panorama kat sini pun memang best....5 bintang 


12) Empangan Klang Gate, Taman Melawati















Spesis: Toman, Tengas
Lain-Lain: Dari luar nak ke port ni kene tracking dalam 15 hingga 20 minit....agak advanture jugak lah, nak-nak pada musim hujan....kalau nk cepat, senang dan mudah, cuba-cuba la masuk ikut pintu pagar puncak niaga, terus jumpa turbin tempat air jatuh tu....pastu kompom korang kene tangkap sebab menceroboh & kena angkut gi balai...ikat jamin pulak RM5K.....hehehe...pengalaman aku nih...


13) Wetland Putrajaya













Spesis: Toman, Lampam, Baung, Belida, Tengas
Lain-Lain: Tempat berbayar sebenarnya, sehari RM20/1 joran.....sesuai sangat kalau nk beriadah dengan keluarga...anak-anak....



14) Tanjung Harapan aka Tanjung Gila, Klang














Spesis: Gelama, Siakap
Lain-Lain: Kena standby perambut lebih sikit sebab kadang-kadang kerap sangkut kat batu-batu (dalam air) yang diorang buat benteng tu......adoiiii tensyen nyer.....
p/s: tak cukup ilmu lagi aku nak mancin tempat macam ni...


15) Pantai Remis, Jeram, Kuala Selangor














Spesis: Gelama, Siakap, Baracuda (Alu-Alu)
Lain-Lain: Lokasi paling santai kalau nak main pesisir pantai....Kalau nak turun pada hari sabtu/ahad boleh la bawak satu famili beriadah sebab pelbagai gerai jualan dibuka pada hari tersebut, macam-macam ada...dari hasil laut, makanan, pakaian, barang permainan, haiwan peliharaan dan segala bagai la...budak-budak termasuk mak budak mesti seronok....hehehe, boleh kopak poket....


16) Tasek Seksyen 7, Shah Alam














Spesis: Haruan, Baung, Tilapia Hitam, Lampam Jawa
Lain-Lain: Patin yang penganjur lepas untuk game pun masih ada lagi berlegar-legar kat dalam tasek ni...kalau nak di ikutkan nk mancing disini kena amek lesen dengan MBSA dulu kat guard house...tapi bila gi guard house dia x pernah bukak pun...jadi...mancin free je lah..haha



17) Tasek Sri Rampai, Setapak



Spesis: Toman, PB, Tilapia, Patin, Diamond
Lain-Lain: Korang jangan nak mengada-ngada menjala kat port nih...silap aribulan boleh bertumbuk dengan otai-otai kat sini...hikhik....


18) Ladang Sawit Sekitar Ijok


















Spesis: Haruan
Lain-Lain: Luas kawasan ladang sawit & banyak perkampungan kat sini. Tang mana ada tali air, try je la...menyambor-nyambor ruan dok kejar katak getah...haha...
p/s: xyah risau x jumpa tali air...sepanjang jalan, kiri kanan ada tali air


19) Tasek Temoh














Spesis: Rohu, Tongsan, Haruan, Ketutu, PB
Lain-Lain: Port luar KL-Selangor sebenarnya...tapi saje je aku nk inform pasal tempat ni memang menarik kalau korang nak try. Kalau on the way balik utara memang aku nyinggah dulu kat sini, dapat baling umpan 2-3 ketoi pun xpe..hikhik...kedudukan tasik ni memang bebetoi tepi main road. Time malam banyak ketutu dok berhimpun kat hujung tasik, area restoran. Kata orang toman pun ada kat sini...tapi aku x penah dapat lagi, biasa umpan anak-anak tilapia & keli aku haruan je yang dok sapu dulu....




Sebenarnya banyak lagi tempat-tempat mancin yang ada kat Lembah Klang nih. Tapi hanya ini sahaja le port mancing free yang biasa aku turun buat masa ni...dan ada beberapa tempat tersebut yang dah jadik port rasmi aku turun mancin bila ada kelapangan. In Sya Allah kalau ada port-port menarik yang lain aku akan update dari masa ke semasa...




28 ulasan:

  1. Balasan
    1. terima kasih cikgu....try le, klu nk turun sekali rojer2, hikhik
      port yg x berapa nk free tu kena hati2 klu nk langgar...

      Padam
    2. Thank q boss,, nak tanya skt area ampang mana boleh tangkap toman

      Padam
  2. bln lepas kene rampas dengan MBSA dah rod ngan box gewang sekali...kat seksyen 7 tu...
    kene la lebur rm150.00...tggu gaji nnt br amek..
    malang si pemancing...

    BalasPadam
    Balasan
    1. adoiiii....aku selalu gk turun sana, tp x pernah kantoi lg...besa klu smpai tu ushar dulu kaunter kt guard house dia (asyik tutup je manjang..)
      Kalu MBSA tanya dh amek pass ke belom bgtau le masa smpai td kaunter tutup (alasan normal kaki ngail kt situ)...tp tu le, atas budibicara pegawai ronda tu jugak...huhu

      Padam
    2. first time casting kat situ...dah nak jadi, tp dlm dua jam pon blh strike 5-6 ekor toman...tasik metropolitan tu masih blh mancing ke lg???saya tanya apek2 kat sana cakap dah tak boleh...mintak comform pls...

      Padam
    3. Orait...kot main parlimen sana nnti kita riki line sama...
      tq info bang LOCOS....terbaek....

      Padam
    4. bro sek 7 tasik tu ada ikan apa??? den slalu lalu dok tgk je kot2 nmpak toman amek udara ke...den kena pindah s,alam nt..sbb tu nk ushar dlu..memang x boleh pancing ke situ??

      Padam
  3. Salam sifuu...saya budak baru belajar...kat uitm shah alam...saya asal kedah...mmg slalu mncing, kat kolam 24, meru, jalan kebun, tapi yang free punya xtaw kat mana. tu yg susah tu...sya dok area shah alam, asal kodiang kedah. Kalau buhsan2 xde member, ajak la saya... 0193732668...

    BalasPadam
  4. salam bang noh
    adoyaiii aku pun dok nuntut x khatam2 lg ni...sifu apenye...
    cantek gk tu bang noh, nk main tang mana habaq mai la...ada rezeki buleh kita aturkan komplot ngan sahabat2 lain nnti...hihi. kot xdak hal sok kul 8am-1pm aku p brsantai kt dam ulu yam. kot ada free jom la, aku turun solo je sok ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. klau nk gi pancing ajaklah saye skali. manelah tau mapia officer bole ajar saye cara pancing yg betol, maklumlah budak baru belajar. klau free ajaklah saye. 013-3081350/018-2019745

      Padam
  5. Thank You bro kongsi port mancing ni..boleh la gua try nnti..hihi! LOCOS ni kit da Locos ke?hehehe!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cun....selamat menerjah bro....
      Port yg x berapa nk free tu kena hati2 sket...hikhik

      Padam
  6. Salam Mapia Officer...

    Betul ke Tasek Metropolitan ni bukan kawasan larangan memancing dari 7am hingga 7pm je..

    MO post article ni pada Khamis, 2 Ogos 2012.. pls advice..

    BalasPadam
  7. pernah ngail kat seksyen 7 shah alam. sekali kantoi, kena halau siot!

    BalasPadam
    Balasan
    1. sek 7 tu memang x leh pancing ke bro? aku dh lama usher tasik tu mcm ada toman je...toman ade x kt situ?? aku bakal pindah shah alam..sbb tu bila lalu je mst aku usher tasik tu..sape yg halau|????

      Padam
  8. Empangan batu ulu yam tu besar. Kat hentian no berapa?

    BalasPadam
  9. salam, saje nk share, kalau minat mancing tengah laut, kt jeram kuala selangor pun ade, spisis ikan : gelama, duri, kerapu (kalau guna umpan idup), tanda pun ade...dah lama x pegi..rasenye ade lagi kot...kene naik bot bayar dlm rm16-20 (kalau x naik lagi la...hahhaa) naik dekat ikan bakar jeram tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. lupa nk ckp, mancing atas jeti/kelong tinggal...bukan atas bot

      Padam
  10. siapa nak ikut mancing di tasik metropolitan kepoang sabtu ni 9hb pendaftaran rm20 je..hadiah 1.rm5,000 ke2 3,000 ke3 1,000 dan hadia wang tunai sampai ke 50 peserta yg berjaya.

    BalasPadam
  11. salam sume otai2 mancing..saya ni dh lama mcari tempat2 mancing kt area selangor, nasib bek jmpa page nie..page ni masih active ka admin?? nk g mancing2 roger2 ek..

    BalasPadam
  12. Assallamualaikum bos. Tumpang tanya, nak ngail toman apa umpan terbaik?. Saya ni baru berjinak2 dgn kail ni

    BalasPadam
  13. dah setahun kat shah alam ni tetibe terase nak terjah lubuk2 kat selangor ni..ada sape2 baik hati nak bantu?hihihi

    BalasPadam
  14. fuyo kl byk rupenye port toman ye...semua lubuk ekau dh terjah ye...kalo rasa nk tambah kaki lg nk komplot ajak ler teman skali! hny teman komplot bkn teman sekampung..teman sekampung dh slalu..bila ikut geng bekomplot..lg2 x penah jumpa..jumpa plak komfom sembang bab ikan la..ahaahhahaha

    BalasPadam
  15. mohon otai2 bg tau x. tasik puchong prima leh mncing ke sana sy tg ade pb n toman.. roger sy wassap 0163861202 bru nk blajo casting hihu sbtu 22hb 7am ke puchong jom.. wasap sy jgn sgn2.. hihi

    BalasPadam
  16. Pandan lake pakai umpan apa yang jalan ya? Saya pakai cengkerik sudah. Cacing sudah. Umpan ulong sudah. Dedak sudah. Tak kena pun. Last last membangau 2-3 kali pergi. Huhu. Mohon pertolongan otai otai.

    BalasPadam